WORKI cukiernicze jednorazowe

Rękawy cukiernicze i tylki – zgrany zespół w dekoracji ciast i deserów

Worki cukiernicze są niezastąpionym narzędziem pozwalającym na fantazyjne dekorowanie tortów i innych deserów. By osiągnąć niepowtarzalny efekt warto do rękawów dostosować odpowiednie tylki, czyli końcówki z określonym kształtem, dzięki którym wypływająca z rękawa masa nabiera końcowej formy. Taki zestaw pozwala na nieograniczone tworzenie kremowych ozdób.

Jaki rękaw cukierniczy wybrać? – rodzaje i zastosowanie

Warto przyjrzeć się bliżej funkcjom, jakie musi spełniać dobry rękaw cukierniczy. Niezależnie od tego, czy wykonany jest z folii, bawełny lub silikonu musi pozwalać na swobodne wyciskanie masy cukierniczej lub lukru. Ponadto dzięki rękawowi można łatwo i szybko zrobić ciastka, takie jak kokosanki. Niektórzy używają także rękawa do faszerowania potraw wytrawnych, na przykład faszerowanych jajek.
Podstawowym rodzajem worka cukierniczego jest rękaw cukierniczy jednorazowy wykonany z folii. Niestety jest to rozwiązanie tylko dla osób, które pieką rzadko i nie będą bardzo często używać worka cukierniczego. Warto jednak dodać, że rękawy jednorazowe są tanie i na weekendowe pieczenie będą świetnym rozwiązaniem.
Najbardziej popularnym rodzajem worka cukierniczego są rękawy wielorazowe, które wykonuje się z silikonu. Niestety za tę trwałość trzeba zapłacić stosunkowo więcej. Taka inwestycja będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które często pieką i dekorują swoje torty i ciasteczka.

rękaw cukierniczy jednorazowy

Cukiernicy, którzy na co dzień dekorują ogromną ilość tortów i babeczek z pewnością wybiorą rękawy cukiernicze wielokrotnego użytku. Osoby, które pieką okazjonalnie muszą dokonać wyboru pomiędzy rękawami jednorazowymi i wielorazowymi.